Veliko-ko-ko-noce!

Zaslechli jste velikonoční kuřátka, která před časem rozpípala náš blog a sociální sítě? Pak věřte, nebo ne, ale je to přesně rok a z ochmýřených uličníků vyrostly krásné slepičky, které nám dělají samou radost. Nejen, že si našly mezi jelínky další kamarády, ale dokonce se nechaly vyfotit s novým stádem!


Aby toho však nebylo málo, strávili jsme se slepičkami a jelínky celý den na venkově a pochytili jsme od nich několik tipů, jak si užít jarní dny a Velikonoce. Jako závěrečný bonus si pro vás tihle labužníci připravili také jeden recept. Bylo toho zkrátka hodně a když se pročtete celým článkem, čeká vás jedinečný pohled do backstage. Schválně, tipnete si, zda je lehčí nafotit neposedná kuřátka, nebo rozlítané slípky? Nechte se překvapit!

Jako první jsme se slepiček zeptali na velikonoční vajíčka. Barvit, zdobit, malovat? Možností je nepočet a kraslice nikdy nevyjdou z módy. Dozvěděli jsme se, že i letos u koledníků uspějeme s nazdobenými vajíčky, a pokud si na některého z nich tajně myslíme, máme mu věnovat kraslici červenou. Slepičky se rozpovídaly o zdobení voskem, slámou nebo gravírováním a také nám několik vajíček darovaly. Celé přednášce pečlivě naslouchala Mrs. Butterfly, která si dělala podrobné poznámky. Odhalili jsme tak, že na svého nápadníka nejspíše teprve čeká…
Kdopak to asi bude?

Jelení dáma Motýlenka se na oplátku přiznala ke své lásce k jarním květinám. Nejraději by měla velkou zahradu, kde by si všechny pěstovala a rozdávala je ostatním kamarádkám ze stáda. Zatím je to ale její tajný sen, a pokud jste na tom podobně, má pro vás tip, jak přivést jaro přímo k sobě domů. Říká, že byste neměla čekat jen na příležitost, kdy kytičku dostanete, ale sama si s květinami dělat pravidelně radost. Ať už to bude petrklíč v květináči, svazek tulipánů nebo jiná kytice, váš domov získá květinovou dekorací tu pravou jarní atmosféru. Už jen zavřít oči a přivonět si!

Možná, že však mezi květinovou vůní ucítíte i něco jiného a začnou se vám sbíhat sliny! To je totiž naše slíbená sladká tečka. Až budete přejedená mazanců, beránků nebo velikonočních perníčků, sáhněte po receptu na pravý venkovský makový závin. Jak na něj? Není to zase tak složité…


Recept na venkovský makový závin

Těsto:
500 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
180 ml mléka
35 g droždí
50 g másla
1 vejce
lžička soli

Náplň:
2 hrnky mletého máku
1,5 hrnku mléka
5 lžic cukru

Postup:
Z droždí, části teplého mléka, trocha mouky a cukru si připravíme kvásek, který po zdvojnásobení objemu smícháme s ostatními surovinami. Vypracujeme hladké těsto, které po nakynutí, přibližně 40 minut, rozdělíme na dvě části. Mák s mlékem mezitím svaříme do husté hmoty a poté vmícháme cukr. Těsto rozválíme na dvě placky, pokryjeme náplní a stočíme do závinů. Záviny necháme případně ještě dokynout, poté potřeme máslem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 stupňů 30–40 minut.

Jeleni a slepičky přejí dobrou chuť!


Vrtá vám hlavou otázka z úvodu článku? Pak pro vás máme odpověď: Nafotit kuřátka i slípky je úplně stejně náročné. Když se to ale povede, výsledek stojí za to. Posuďte sami!



Chci jarního jelínka do stáda!

Naši Jelínci baští sušenky, aby vám mohli nabídnout to nejlepší z jeleních služeb. Skákáním po tomto webu souhlasíte s použitím cookies. Více o cookies OK